"Τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι"

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010, ώρα 7.00 μμ, Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο - Αφιέρωμα στο Sebastião Salgado

Ο Βασίλης Αρτίκος παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον κορυφαίο Βραζιλιάνο φωτογράφο Sebastião Salgado.


Ο Salgado, πρώην οικονομολόγος, ξεκίνησε τη φωτογραφική του πορεία το 1973 από πρακτορείο Sygma και για πολλά χρόνια ήταν μέλος του διεθνούς πρακτορείου Magnum μέχρι και το 1994, οπότε δημιούργησε μαζί με τη γυναίκα του το πρακτορείο Amazonas images. Αν και αρχικά εργάστηκε ως φωτορεπόρτερ, προτίμησε να δουλέψει πάνω σε μεγάλα φωτογραφικά projects με σκοπό να αναδείξει τις κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές στις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Έτσι ταξίδεψε σε πάνω από 100 χώρες καταγράφοντας με το φακό του εικόνες φτώχειας και ανθρώπινης εξαθλίωσης, πολιτισμούς που χάνονται, έναν κόσμο που υπάρχει μακριά από την ευδαιμονία της δυτικής κοινωνίας.

Άλλοι τον θεωρούν φωτογράφο-ανθρωπιστή και άλλοι εκμεταλλευτή της ανθρώπινης δυστυχίας. Κι αυτό γιατί την ίδια ώρα που θαυμάζει κανείς τα εξαίσια κάδρα του αναρωτιέται πως είναι δυνατό να αποτελεί έργο τέχνης μια φωτογραφία που απεικονίζει ένα παιδί εξαϋλωμένο από την ασθένεια και την πείνα. Ο ίδιος πάντως βλέπει τη φωτογραφία ως ντοκουμέντο και ως μέσο κοινωνικής καταγγελίας. « Οι φωτογραφίες μου, λέει, θέλω να πληροφορούν, να προκαλούν συζήτηση και να συγκεντρώνουν χρήματα. Δεν θέλω κάποιος να εκτιμήσει το φως και την παλέτα των χρωμάτων.» «Αυτό που θέλω για τις φωτογραφίες μου, τονίζει, είναι να μην μοιάζουν με έργα τέχνης. Είναι δημοσιογραφικές φωτογραφίες. Όλες τους. Χωρίς καμιά εξαίρεση». Οι φωτογραφίες του Salgado -σχεδόν όλες ασπρόμαυρες- χαρακτηρίζονται από δραματικότητα αλλά και έναν έντονο φορμαλισμό, γεγονός που τις κάνει πολλές φορές να μοιάζουν με αναγεννησιακούς πίνακες.


Ο Σαλγκάντο με το φωτογραφικό του έργο σίγουρα συγκλονίζει, άλλες φορές συγκινεί, ίσως και να κινητοποιεί, οπωσδήποτε προβληματίζει και προκαλεί συζήτηση. Μετά την παρουσίαση, η οποία είναι ανοιχτή για το κοινό και τους φίλους της φωτογραφίας, ελάτε να μιλήσουμε για το έργο του Salgado.


πηγή: http://photoleme.blogspot.com/2010/12/15-2010-700-sebastiao-salgado.html?spref=fb

 
*/*Ευχαριστούμε που μας επισκεφθήκατε!*/*