"Τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι"

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Αφιέρωμα στον Steve McCurry: « Ένας κόσμος γεμάτος χρώματα»







Afghan girl, Pakistan,1984

Ο Βασίλης Αρτίκος παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον Αμερικανό φωτογράφο Steve McCurry, την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου στις 7 μμ στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο. Ο McCurry είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους φωτογράφους, γνωστός για τις έγχρωμες φωτογραφίες του από διάφορα εμπόλεμα μέρη του πλανήτη και τιμημένος με πολλά διεθνή βραβεία. Ακολουθώντας τη μεγάλη παράδοση της κοινωνικής φωτογραφίας αιχμαλωτίζει την ανθρώπινη οδύνη αλλά και τη χαρά της ζωής. Μέλος του πρακτορείου Magnum και συνεργάτης του National Geographic από το 1986 ο McCurry ψάχνει και καταγράφει με το φακό του το απρόσμενο, αλλά και κάθε ανθρώπινη στιγμή που μπορεί να μείνει στη μνήμη ως χαρακτηριστική. Άλλωστε πολλές από τις φωτογραφίες του έγιναν εικόνες-σύμβολα, όπως εκείνη με τη μικρή Αφγανή που τράβηξε ο McCurry το 1984 στο στρατόπεδο του Peshawar στο Πακιστάν και έμελλε να γίνει μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωτογραφίες στον κόσμο.

Γεννημένος στη Φιλαδέλφεια το 1950 μετά τις σπουδές στον κινηματογράφο, την ιστορία της Τέχνης kαι την αρχιτεκτονική ο McCurry εργάστηκε για ένα διάστημα σε εφημερίδα και στη συνέχεια έφυγε για την Ινδία όπου άρχισε να φωτογραφίζει ως freelance φωτογράφος. Η καριέρα του ουσιαστικά ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 όταν κάλυψε την εισβολή της Ρωσίας στο Αφγανιστάν. Τότε τιμήθηκε μάλιστα με το Χρυσό Μετάλλιο Robert Kapa για το καλύτερο φωτογραφικό ρεπορτάζ από το εξωτερικό (Robert Capa Gold Medal for Best Photographic Reporting from Abroad). Στη συνέχεια κάλυψε διάφορους πολέμους, στο Ιράν, την Γιουγκοσλαβία, την Καμπότζη, και τον Πόλεμο του Κόλπου. Ο ίδιος ωστόσο δε θεωρεί τον εαυτό του πολεμικό φωτογράφο. Μέσα από το έργο του εξάλλου εστιάζει στις συνέπειες του πολέμου στον ίδιο τον άνθρωπο και όχι τόσο στον τόπο. Κυρίαρχη θέση στο έργο του έχει άλλωστε το ανθρώπινο πρόσωπο, στο οποίο ο McCurry καταφέρνει να αποτυπώσει ποικίλα στοιχεία της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης, που δοκιμάζεται μέσα σε συνθήκες αντίξοες και συχνά ακραίες. Ο McCurry έχει πραγματοποιήσει πολλές εκθέσεις και έχει εκδώσει σειρά φωτογραφικών λευκωμάτων και βιβλίων (In the Shadows of Mountains (2007), Looking East (2006), Steve McCurry (2005), The Path to Buddha: A Tibetan Pilgrimage (2003), Sanctuary (2002), South Southeast (2000), Portraits (1999), Monsoon (1988), The Imperial Way (1985).


Ελάτε λοιπόν να δούμε τον κόσμο μέσα από το φακό του Steve McCurry, έναν κόσμο γεμάτο ένταση και δραματικότητα, κάποτε τραγικό, αλλά πάντοτε γεμάτο χρώματα, ευαισθησία και λυρισμό.



 
*/*Ευχαριστούμε που μας επισκεφθήκατε!*/*