"Τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι"

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Πανηγύρι τ'Άη Συμιού 2005 (video)

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Επιτυχημένη η "Βόλτα με τα ποδήλατα"που διοργάνωσε η ορνιθολογική εταιρεία σε συνεργασία με τον Σύλλογο Νεολαίας Μεσολογγίου.(φωτορεπορτάζ)








Η ορνιθολογική εταιρεία μέσω του αντιπροσώπου της Νικολάου Νούλα εκφράζει τις ευχαριστίες της για την υποστήριξη της εκδήλωσης ,την ομάδα έρευνας και διάσωσης Ι.Π.Μεσολογγίου.

Χορευτική παράσταση από το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Φιλιππαίου με τίτλο¨Λόγια της θάλασσας¨.



Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 28 Μαϊου 2011 στις 8 το βράδυ στοΤρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου τα εγκαίνια της έκθεσηςφωτογραφίας του σκηνοθέτη και φωτογράφου Γιώργου Φιλιππαίου, με τίτλο¨Λόγια της θάλασσας¨.

Ο Γιώργος Φιλιππαίος, ο σκηνοθέτης με περισσότερα από 20 χρόνια πείρα στην υποβρύχια κινηματογράφηση και στη δημιουργία ταινιών με θέματα πουαντλούνται από το θαλάσσιο και υποβρύχιο περιβάλλον, το 2004 είχε γυρίσει στο Μεσολόγγι την ταινία ¨Ψαράδες της Λιμνοθάλασσας¨, θα παρουσιάσει μέσααπο τις θαυμάσιες φωτογραφίες του εικόνες των ελληνικών θαλάσσιωνοικοσυστημάτων και την απέραντη ομορφιά τους!Η διάρκεια της έκθεσης φωτογραφίας είναι 28 Μαϊου έως 12 Ιουνίου και θαείναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά πρωί και απόγευμα.Η έκθεση διοργανώνεται από το Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου, με την ευγενικήυποστήριξη του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και της Φωτογραφικής Λέσχης τηςπόλης μας.



ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ

ΙΔΡΥΜΑ

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ Μεσολόγγι 31-05-2011



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στα πλαίσια εορτασμού του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου για τα 30 χρόνια συμβολής στην Τεχνολογική Εκπαίδευση και στην ανάπτυξη της Περιφέρειας, παρουσιάζεται αυτές τις μέρες για το κοινό, η θαυμάσια έκθεση φωτογραφίας του σκηνοθέτη-φωτογράφου Γιώργου Φιλιππαίου με τίτλο « Λόγια της θάλασσας».

Η έκθεση φωτογραφίας φιλοξενείται στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου μέχρι την Κυριακή 12 Ιουνίου.

Όπως αναφέρει στο εισαγωγικό του σημείωμα για την έκθεση ο Γιώργος Φιλιππαίος ο Ησίοδος, στο έργου του ¨ΘΕΟΓΟΝΙΑ¨, αποκαλεί το ¨βαθυδίνη Ωκεανό¨ πατέρα όλων των ποταμών και των υδάτων. Η απέραντη, φουρτουνιασμένη θάλασσα είναι το ¨υπέρτατο ύδωρ¨.

Παρ’ όλη τη φυσική και γεωλογική ανακρίβεια, η άποψη του Ησίοδου, σημειώνει ο καλλιτέχνης, ήρθε να αγγίξει τη δική μου αγάπη και αφοσίωση στη θάλασσα και να προκαλέσει την επιθυμία μου για μια σειρά φωτογραφικών απεικονίσεων του ¨ατρύγετου πελάγους¨ και των τέκνων του ¨βαθυρεματάρη Ωκεανού¨.

Όπως λέει ο πολύπειρος φωτογράφος «…αποτόλμησα, με ¨συνένοχο¨ τις εμπνευσμένες γραφιστικές επεμβάσεις του Βαγγέλη Βασιλάτου, να ενσωματώσω αποσπάσματα του έργου του Ησιόδου στις δικές μου φωτογραφίες, χωρίς να αλλοιώσω τη δυναμική της εικόνας».

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου κ. Βαγγέλης Στεργίου-Πολίτης, ο οποίος αναφέρθηκε «…στην πρωτότυπη ιδέα του φωτογράφου να στηριχθεί στις αρχαίες γραφές του Ησίοδου και της Δημιουργίας του Κόσμου, για να αναδείξει μέσα από τις ασπρόμαυρες εικόνες του, τον υδάτινο πλούτο της πατρίδας μας».

Ο κ. Πολίτης μίλησε για «..την επιτακτική ανάγκη που υπάρχει σήμερα ώστε να προστατευθούν αλλά και να αξιοποιηθούν από καταρτισμένους νέους επιστήμονες οι θάλασσες, τα ποτάμια , οι λίμνες και οι υγροβιότοποι της πατρίδας μας».

Μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά «…την σπουδαιότητα των τμημάτων της τεχνολογικής κατεύθυνσης που ανήκουν στο Τ.Ε.Ι. ( Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών & Ανθοκομίας , Μηχανολογίας & Υδάτινων Πόρων) και σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα, ενώ μίλησε επίσης για την συνέχισης της απρόσκοπτης λειτουργίας του τμήματος Υδατοκαλλιεργειών & Αλιευτικής Διαχείρισης του Τ.Ε.Ι. του οποίου η προσφορά κρίνεται απαραίτητη και σημαντική για έναν από τους πιο πλουτοπαραγωγικούς κλάδους της εθνικής μας οικονομίας».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ι.Π. Μεσολογγίου, κ. Αριστείδης Καβάγιας, οι καθηγητές του τμήματος Ε.Π.Δ.Ο. κ.κ. Αριστογιάννης Γαρμπής & Δημήτρης Ντόβας, ο Πρόεδρος της Φωτογραφικής Λέσχης, κ. Βασίλης Αρτίκος, ο Πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης, κ. Γιώργος Πανταζόπουλος και αρκετοί φίλοι της φωτογραφίας!

Η διάρκεια της έκθεσης φωτογραφίας είναι μέχρι τις 12 Ιουνίου και θα είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά τις απογευματινές ώρες 6 έως 9 μ.μ.

Η έκθεση διοργανώνεται από το Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου, με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και της Φωτογραφικής Λέσχης (ΦΩΤΟ.ΛΕΜΕ) της πόλης μας.





ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Γιώργος Φιλιππαίος γεννήθηκε στη Πάτρα. Απεφοίτησε από τη Σχολή Κινηματογράφου «ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ» και ασχολείται επαγγελματικά με την εικόνα τα τελευταία 30 χρόνια. Έχει διδάξει φωτογραφία σε σεμινάρια και τμήματα των ΝΕΛΕ. Έχει εργαστεί ως οπερατέρ και διευθυντής φωτογραφίας σε πολλές ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ και διαφημιστικά spots. Από το 1988 ασχολείται επαγγελματικά με την υποβρύχια φωτογράφηση/ κινηματογράφηση. Έχει δίπλωμα αυτοδύτη 3* CMAS. Έχει αναλάβει τον σχεδιασμό και την κατασκευή της οπτικοακουστικής υποδομής του ενυδρείου «ΘΑΛΑΣΣΟΚΟΣΜΟΣ», στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι ιδρυτής και πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - ΓΛΑΥΚΟΣ».

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΩΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΗΣ - με τον Albert Falco, master diver και καπετάνιος του Calypso, του Jaques -Yves Cousteau. - με την ερευνητική ομάδα ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό τον καθηγητή Γιώργο Βεριόπουλο, με αντικείμενα έρευνας τα δελφίνια, τα χταπόδια και το πλαγκτόν. - με το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ Σκηνοθεσία και φωτογραφία σε περίπου 20 ταινίες-ντοκιμαντέρ για το φυσικό και θαλάσσιο περιβάλλον, από τους πάγους της Αρκτικής μέχρι τους βυθούς της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Συμμετοχές σε διεθνή περιβαλλοντικά φεστιβάλ ντοκιμαντέρ. • Βραβείο Σκηνοθεσίας για την ταινία «ΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ ΣΤΟ ΒΥΘΟ», στο Διεθνές Φεστιβάλ Οικολογικού Ντοκιμαντέρ, Οχρίδα 2003. • Δεύτερο Βραβείο Κοινού για την ταινία «ΥΓΡΟΚΟΣΜΟΣ» στο Φεστιβάλ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ, Αθήνα 2004.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ • SHOOT AND SAVE. Για την υποβρύχια βιοποικιλότητα, υπό την αιγίδα του UNEP/MAP. ΑΘΗΝΑ, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2010 • ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, ΜΑΙΟΣ 2011.








Ινδία: Φωτογραφικό οδοιπορικό στη χώρα των αντιθέσεων και των χρωμάτων από τον Βασίλη Αρτίκο.

Την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011 στις 8 μμ στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο ο Βασίλης Αρτίκος θα μας μεταφέρει μέσα από το φακό του στη μακρινή Ινδία, τη χώρα στην οποία ταξίδεψε πρόσφατα και αποτέλεσε για κείνον φωτογραφική πρόκληση αλλά και εμπειρία ζωής. Ο Αρτίκος θα παρουσιάσει μια σειρά από έγχρωμες κυρίως φωτογραφίες που δίνουν μια γεύση από το πολύπλοκο και αντιφατικό πρόσωπο της σύγχρονης Ινδίας. Απίστευτες εικόνες που καταγ...ράφουν έναν κόσμο τελείως διαφορετικό από το δικό μας, έναν κόσμο που ταλαντεύεται ανάμεσα στην παράδοση και το μοντέρνο, έναν κόσμο που βρίσκεται μέσα στην απόλυτη φτώχεια και κάποτε μέσα στη χλιδή, πάντα όμως περήφανο και γοητευτικό. Ο φακός του Βασίλη Αρτίκου ξεχωρίζει και αιχμαλωτίζει μέσα στο πολύβουο πλήθος πρόσωπα, βλέμματα, καθημερινές συνήθειες, ανθρώπινες φιγούρες-κυρίως γυναικών- τυλιγμένες μέσα σε εκτυφλωτικά χρώματα. Μια χώρα γεμάτη μυρωδιές και έντονες αντιθέσεις, μια χώρα παράξενη, μυστηριώδης όσο και ελκυστική ζωντανεύει μέσα από την ιδιαίτερη ματιά και τον προσωπική αφήγηση του Βασίλη Αρτίκου…

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Πανηγύρι τ' Άη Συμιού 1992 (video) β' μέρος


Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

"Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ" - ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΕΣΤΗ ΜΠΑΜΠΑΤΖΙΜΟΠΟΥΛΟΥ στη "Διέξοδο"






"Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ" - ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΕΣΤΗ ΜΠΑΜΠΑΤΖΙΜΟΠΟΥΛΟΥ







"Η μαγεία του κρασιού και η επίδρασή του στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας"



Ομιλία του Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου στη "Διέξοδο"



Το Σάββατο 28 Μαΐου στις 8.30 το βράδυ στο Κέντρο Λόγου & Τέχνης - Μουσείο "Διέξοδος" στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, με την υποστήριξη της εταιρείας "ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ", θα πραγματοποιηθεί ομιλία του οινοποιού κ. Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου με θέμα "Η μαγεία του κρασιού και η επίδρασή του στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας" .



Με την εκδήλωση αυτή θα κλείσει η έκθεση "Άρτος, Οίνος, Έλαιον - Από την αρχαιότητα στο σήμερα" που παρουσίασε η "Διέξοδος" στα πλαίσια των Γιορτών Εξόδου 2011.



ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ



***



Η εταιρεία «Μπαμπατζίμ» ιδρύθηκε το 1875 στην Κωνσταντινούπολη. Διατηρώντας ιδιόκτητους αμπελώνες στους Δεληώνες Σιλιβρίας ασχολήθηκε με την παραγωγή οίνων για εξαγωγές και αποσταγμάτων για εγχώρια κατανάλωση.

Στη νέα πατρίδα συνεχίστηκε η οικογενειακή παράδοση των αποστάξεων με την παραγωγή και διάθεση ούζου.

Από το 1971 αρχίζει μια νέα σελίδα. Ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος ιδρύει στις πλαγιές του όρους Βαρτίσκου τον πρώτο δοκιμαστικό αμπελώνα για να ακολουθήσει επέκταση και εφαρμογή της βιολογικής καλλιέργειας σε έκταση 250 στρεμμάτων.

Ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος δεν είναι ένας απλός οινοποιός. Είναι ένας σοφός, ευαίσθητος, ταπεινός και γεμάτος πάθος άνθρωπος που «δημιουργεί». Δεν «παράγει» κρασί και αποστάγματα αλλά εμφιαλώνει χρώματα, αρώματα, γεύσεις, μουσικές, συναισθήματα και ψιθύρους της καρδιάς.

Τα ποτά του κρύβουν ένα μεγαλείο ποιότητας. Στο οινοποιείο του στην Όσσα ο επισκέπτης γίνεται μύστης των θεϊκών δώρων του Διόνυσου που τόσο αγάπησε, χάιδεψε και κανάκεψε ο «κυρ Ανέστης» πριν τα κλείσει σε μπουκάλι και μας τα προσφέρει προς τέρψιν όλων των αισθήσεών μας.

Για τον Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλο λέγεται ότι είναι η μετενσάρκωση του Διόνυσου. Ένας εξωστρεφής, χειμαρρώδης και καταιγιστικός άνθρωπος που αγορεύει και διδάσκει. Όποιος τον συναντά τροποποιεί το πρόγραμμά του γιατί τέτοιους τύπους δεν τυχαίνει να συναντήσει κάθε μέρα.





Χορηγοί



ΑΣΤΙΓΞ - Ελαιουργικές επιχειρήσεις Εμμανουήλ Γιαννούλη (Φοινικιά Μεσολογγίου)

ΕΝΩΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ (ΕΑΣ) Μεσολογγίου - Ναυπακτίας



Υποστηρικτές

"ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε" - Βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων (Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού)

"ΤΑ ΜΥΛΕΛΙΑ" - Κέντρο Αναζήτησης Παλιών Γεύσεων (΄Αγιος Στέφανος Αττικής)



Οινοποιία ΣΩΤΗΡΙΟΥ (Λεσίνι Μεσολογγίου)



Εταιρεία Ποτών και Κρασιών "ΜΠΑΜΠΑΤΖΙΜ" (Θεσσαλονίκη)



www.diexodos.com.gr


Τρίτη 24 Μαΐου 2011

ΔΙΕΞΟΔΟΣ - Η νουβέλα τού Τόμας Μαν "Θάνατος στη Βενετία" στη "Λέσχη Ανάγνωσης" της "Διεξόδου"






Η νουβέλα τού Τόμας Μαν "Θάνατος στη Βενετία" στη "Λέσχη Ανάγνωσης" της "Διεξόδου"







Την Τετάρτη 25 Μαΐου 2011, στις 7.30 το απόγευμα, στα πλαίσια των μηνιαίων συναντήσεων της "Λέσχης Ανάγνωσης" του Κέντρου Λόγου και Τέχνης-Μουσείου "Διέξοδος", θα παρουσιασθεί και θα αναλυθεί η νουβέλα του Τόμας Μαν "Θάνατος στη Βενετία"



Ο ήρωας του βιβλίου, μεσόκοπος και διάσημος συγγραφέας, κάνει ένα ταξίδι απο τη βόρεια χώρα του στην Ιταλία. Εκεί, μέσα σε άλλες συνθήκες ζωής, και μπροστά στην ενατένηση της ομορφιάς, η ζωή του ανατρέπεται.



Την παρουσίαση και ανάλυση θα κάνουν, όπως πάντα, οι κυρίες Ιφιγένεια Μάρκου-Μπεμπέλη, Μαρία Φιλιπποπούλου και Ραλλού Κυριακοπουλου με συντονίστρια την συγγραφέα Ακακία Κορδόση.



Μετά το τέλος της παρουσίασης θα προβληθεί η ομότιτλη κινηματογραφική ταινία του Luchino Visconti.



Ε ί σ ο δ ο ς ε λ ε ύ θ ε ρ η



http://www.diexodos.com.gr/

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Βόλτα με τα ποδήλατα στην Κλείσοβα


Η ορνιθολογική εταιρεία Μεσολογγίου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Νεολαίας Μεσολογγίου σας προσκαλούν την Κυριακή 29 Μαϊου και ώρα 11:00 στην περιμετρική οδό ΕΠΑΛ για μια βόλτα με τα ποδήλατα σας , για να θαυμάσουμε όλοι τις ομορφιές της λιμνοθάλασσας της Κλείσοβας.

την εκδήλωση στηρίζει η ΚΑΒΑ ΠΑΣΙΟΠΟΥΛΟΥ

Φωτορεπορτάζ από την έκθεση φωτογραφίας στην Τουρλίδα









photo by Νικόλαος Νούλας

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗ ΤΟΥΡΛΙΔΑ.




Τα καλλιτεχνικά εργαστήρια Χαϊδαρίου ,Περιστερίου και Πεντέλης εκθέτουν φωτογραφίες των μελών τους στο χώρο των πελάδων απέναντι από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στη πελάδα του Νίκου Λινάρδου από τη Παρασκευή 20/5/2001 και ωρα 21.00 έως Κυριακή 22/5/2011

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Πραγματείες Μαθητών Λυκείου Ι. Π. Μεσολογγίου: «Το διαχρονικό μήνυμα των ελεύθερων πολιορκημένων»

Πραγματείες Μαθητών Λυκείου Ι. Π. Μεσολογγίου: «Το διαχρονικό μήνυμα των ελεύθερων πολιορκημένων»


Επιμέλεια : Λαοκράτης Βάσσης ,Παναγιώτης Μανιώτης
Εκδόσεις :  « Εντελέχεια » , Αθήνα 2011 , σελ.134


Γράφει ο Πάνος Πουλής
Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Θράκης

Μια αξιόλογη μελέτη καρπός του πανελλαδικού προγράμματος  , Νέοι και Ιστορία, των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΙΤΟΝΑ με τίτλο : «Το Διαχρονικό Μήνυμα των Ελεύθερων Πολιορκημένων» ,είδε το φως της δημοσιότητας από τις εκδόσεις Εντελέχεια .
Αξιέπαινη ερευνητική εργασία την οποίαν ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας οι μαθητές Λυκείου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου που συμμετείχαν στο διαγωνισμό του προγράμματος των παραπάνω Εκπαιδευτηρίων . Οι μαθητές περιέγραψαν με ακρίβεια , σοβαρότητα ,υπευθυνότητα και σεβασμό τις ιστορικές στιγμές του τόπου τους , το ξεχασμένο Μεσολόγγι, το οποίο η ελληνική πολιτεία λησμόνησε , χωρίς να εκπληρώνει τον οφειλόμενο προς αυτό χρέος της.
Είναι κοινός τόπος ότι , η σημερινή γενιά αντιλαμβάνεται ,παλεύει , αγωνιά και αναδεικνύει τα γεγονότα και επαναφέρει στις μνήμες την ξεχασμένη ιστορία  των γενέθλιων τόπων τους.



Οι μαθητές Λυκείου του Μεσολογγίου  θυμούνται, ανακαλύπτουν και  αναζωογονούν τις μνήμες τους , ερευνούν τα γεγονότα της εποχής των πολιορκημένων Μεσολογγιτών, το παγκόσμιο σύμβολο  ελευθερίας .
Ο Τόμος αυτός, μικρού σχήματος, περιλαμβάνει τρία Μέρη χωρισμένα σε ενότητες που απαριθμούν ιστορικά γεγονότα και μαρτυρίες ,καθώς και βραβευθείσες και διακριθείσες γραμματείες μαθητών λυκείου. Ενδιαφέρον προκαλεί το προλογικό σημείωμα  του  ιδρυτή των εν λόγω Εκπαιδευτηρίων ,  στο οποίο τονίζεται ότι ,«οι μαθητές κατέθεσαν ένα πλούτο απόψεων για το « Διαχρονικό Μήνυμα των Ελεύθερων Πολιορκημένων» μήνυμα για τους δύσκολους και δίσεκτους καιρούς για το λαό μας και την πατρίδα μας ».
Η καλαισθησία του βιβλίου με την αποτύπωση στο εξώφυλλο του πίνακα του Ευγένιου Ντελακρουά , 1826 , « Η ελευθερία οδηγεί τον λαό », «Η Ελλάδα ξεψυχά στα ερείπια του Μεσολογγίου» , μας εντυπωσιάζει .
Συγχαρητήρια σε όσους συνετέλεσαν στην έκδοση αυτού του βιβλίου.

πηγή : Messolonghi News

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Η έκθεση του Μουσείου "ΔΙΕΞΟΔΟΣ" «Άρτος - Οίνος - Έλαιον» συνεχίζεται μέχρι τέλος Μαϊου.








ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΑΪΟΥ Η ΕΚΘΕΣΗ "ΑΡΤΟΣ - ΟΙΝΟΣ - ΕΛΑΙΟΝ"

Η έκθεση του Μουσείου "ΔΙΕΞΟΔΟΣ" «Άρτος - Οίνος - Έλαιον» συνεχίζεται
 Μια πρωτοποριακή προσέγγιση στη μεσογειακή τριάδα.
Η καλύτερη αφορμή  για μια επίσκεψη στο Μεσολόγγι 
    Η ιστορική - εικαστική έκθεση «Άρτος - Οίνος - Έλαιον, Από την αρχαιότητα στο σήμερα» που διοργανώθηκε από το Μουσείο της "Διεξόδου" στα πλαίσια των Γιορτών Εξόδου της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου συνεχίζει την καθημερινή  λειτουργία της μέχρι το τέλος Μαΐου 2011.
    Η πρωτότυπη και εντυπωσιακή αυτή έκθεση  έχει υποδεχτεί μέχρι τώρα χιλιάδες επισκέπτες απ΄ όλη την Ελλάδα και δεκάδες οργανωμένες ομάδες μαθητών από σχολεία των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Άρτας και Λευκάδος.
   Η έκθεση παρουσιάζεται σε θεματικές ενότητες μέσω αυθεντικών εργαλείων που χρονολογούνται από τους πρώτους μετά Χριστό αιώνες, καλλιτεχνικών αναπαραγωγών και μεγάλων φωτογραφιών σε μπάνερ του Ανδρέα Σμαραγδή, Κώστα Εφραιμίδη και Γιάννη Ρουσόπουλου που προέρχονται από το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς.
   Την έκθεση συμπληρώνουν συλλογές από κεντημένα ψωμιά, αρτοσφραγίδες και ανοιχτήρια που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα προερχόμενα από το Μουσείο Παράδοσης και Τέχνης Αγγελικής Τσεβά, τη συλλογή Θεοχάρη Προβατάκη και το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου ενώ τα εργαλεία οικιακής οικονομίας  από τις ιδιωτικές συλλογές Βάσως Γκοβάτσου και Ελένης Πριοβόλου.
     Σε μια από τις αίθουσες του πρώτου ορόφου της «Διεξόδου» παρουσιάζεται ένα «δάσος» από ελαιόδεντρα και στάχυα - έργα του γλύπτη Άγγελου Παναγιωτίδη καθώς και πίνακες ζωγραφικής του Πάνου Αθανασίου, Julio Hidalco, Χριστίνας Μπελέκου, Κώστα Σπυρόπουλου και Δημήτρη Ταλαγάνη. Τέλος το εικαστικό τμήμα έκθεσης συμπληρώνεται από εικαστικές δημιουργίες της Ελισάβετ Ζαχαράκη,  Μαρίας Κτιστοπούλου,  Βασίλη Παπανικολάου, Κώστα Παπατριανταφυλλόπουλου, Ελένης  Παυλοπούλου, Απόστολου Χαντζαρά, Μάγδας Βαμβατήρα, Κώστα Μουδάτσου, Μερόπης Πρέκα, Θεανούς Σαραμαντζή και Νίκου Χούτου που προέρχονται από το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
  Η έκθεση παρουσιάζει εξαιρετικό μεγάλο ενδιαφέρον και αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία σε όποιον βρίσκεται κοντά στο Μεσολόγγι να την επισκεφθεί ή να γίνει αφορμή για μια υπέροχη  εκδρομή στην Ιερή Πόλη.
    Στα πλαίσια εξ άλλου της ενδιαφέρουσας και άκρως εκπαιδευτικής αυτής έκθεσης της «Διεξόδου»  πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο  παράλληλες εκδηλώσεις .
   Ήδη πραγματοποιήθηκαν   διάλεξεις  του οινολόγου - συλλέκτη Βαγγέλη Γεροβασιλείου ιδρυτή και δημιουργού του ομώνυμου Μουσείου Οίνου ο οποίος  μιλήσε στις 30 Απριλίου με θέμα  «Η ιστορία του κρασιού» και  του Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων  Ανδρέα Ματθίδη ο οποίος  μίλησε στις  14 Μαΐου  με θέμα «Η γευσιγνωσία του οίνου» με ταυτόχρονη «διδασκαλία - γευστική δοκιμή κρασιών» . Τελευταία διάλεξη είναι  του οινοποιού Ανέστη Παπατζιμόπουλου ο οποίος θα μιλήσει το  Σάββατο 28 Μαΐου στις 9 το βράδυ με θέμα «Η μαγεία του κρασιού και η επίδρασή του στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας».
     Η έκθεση «Άρτος - Οίνος - Έλαιον, Από την αρχαιότητα στο σήμερα» λειτουργεί καθημερινά (πλην Δευτέρας και Τρίτης) 10.30 το πρωί έως 1 το μεσημέρι και από 7 το απόγευμα έως 9.30 το βράδυ ενώ για εκπαιδευτικές ξεναγήσεις οργανωμένων ομάδων μαθητών απαιτείται προηγούμενη συνεννόηση με την γραμματεία του Κέντρου (26310 51260).
Χορηγοί
"ΑΣΤΙΓΞ" Ελαιουργικές επιχειρήσεις Εμμανουήλ Γιαννούλη (Φοινικιά Μεσολογγίου)
 ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ (ΕΑΣ) Μεσολογγίου - Ναυπακτίας

Υποστηρικτές
"ΑΜΑΛΘΕΙΑ"  Α.Ε. Βιομηχανικές και Εμπορικές Επιχειρήσεις Αγροτικών Προϊόντων (Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού)
Οινοποιία ΣΩΤΗΡΙΟΥ (Λεσίνι Μεσολογγίου)
"ΤΑ ΜΥΛΕΛΙΑ" - Κέντρο αναζήτησης παλαιών γεύσεων (Άγιος  Στέφανος Αττικής)
ΚΤΗΜΑ ΑΝΕΣΤΗ ΜΠΑΜΠΑΤΖΙΜΟΠΟΥΛΟΥ (Όσσα Θεσ/νίκης)
                                                                  www.diexodos.com.gr

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Πανηγύρι τ'Άη Συμιού 1992 (video) α' μέρος



το παραπάνω video είναι μια προσφορά του φίλου του Βασιλαδιού Αριστείδη Τσίντζου όπου και τον ευχαριστούμε

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Ο Βασίλης Αρτίκος παρουσιάζει την εμπειρία του από το Φεστιβάλ Φωτογραφίας στην Άρλ της Γαλλίας τον Ιούλιο του 2010


1.       Ο Βασίλης Αρτίκος, μέλος της ΦΩΤΟΛΕΜΕ,  την Τετάρτη 11 Μαΐου 2011 στις 7 μμ στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο θα παρουσιάσει την εμπειρία του από το Φεστιβάλ Φωτογραφίας στην Άρλ της Γαλλίας τον Ιούλιο του 2010. Με φωτογραφίες και βίντεο θα μας ταξιδέψει στην πόλη της Γαλλίας που διοργανώνει εδώ και 41 χρόνια ένα διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας, το οποίο προσελκύει φωτογράφους αλλά και επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο. Το φεστιβάλ, γνωστό με την ονομασία "Les rencontres dArles" («Οι συναντήσεις της Άρλ»), ιδρύθηκε το 1969  από το Γάλλο φωτογράφο Lucien Clergue και το συγγραφέα Michel Tournier και είναι μια πραγματική γιορτή της φωτογραφίας με εκθέσεις και εκδηλώσεις σε ολόκληρη την πόλης της Άρλ.  Για τις εκδηλώσεις του φετινού φεστιβάλ  μπορείτε να επισκεφτείτε την ακόλουθη ιστοσελίδα: http://www.rencontres-arles.com/

2.       Ο Καθεδρικός των Εικόνων (Cathedral d΄ images): Σε μικρή απόσταση από την Άρλ (στην περιοχή Les Baux-de-Provence) υπάρχει ο Καθεδρικός των Εικόνων. Έτσι έχει ονομαστεί ένα εγκαταλελειμμένο λατομείο, το οποίο o φωτογράφος Albert Plécy είχε την έμπνευση να το μετατρέψει σταδιακά σε ένα χώρο τέχνης, τον οποίο πλημμυρίζουν οι εικόνες, καθώς προβάλλονται πάνω σε γιγάντιους ασβεστολιθικούς τοίχους. Ο Βασίλης Αρτίκος θα παρουσιάσει ένα εντυπωσιακό βίντεο σε HD από τον Καθεδρικό των Εικόνων, στον οποίο φιλοξενούνται κάθε χρόνο αφιερώματα σε διαφορετικούς καλλιτέχνες ή και σε χώρες.

Πανηγύρι τ'Άη Συμιού 2006 (video) β' μέρος

Το βίντεο είναι από την προσωπική συλλογή του αγαπητού φίλου και συνεργάτη του Βασιλαδιού Ανδρέα Δημητρίου.

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Πανηγύρι τ'Άη Συμιού 2006 (video) α' μέρος

Με αυτό το video ξεκινά ένας κύκλος δημοσίευσης video από το αρχείο το Βασιλαδιού που χάρη στη βοήθεια πολλών φίλων έχει μεγαλώσει και τους ευχαριστούμε γι'αυτό.
Το κάτωθι είναι μια προσφορά του καπετάνιου Ηλία Αθανασόπουλου όπου και τον ευχαριστούμε.

Πανηγύρι τ'Άη Συμιού 2006 from vassiladi messolonghi on Vimeo.

 
*/*Ευχαριστούμε που μας επισκεφθήκατε!*/*