"Τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι"

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Πραγματείες Μαθητών Λυκείου Ι. Π. Μεσολογγίου: «Το διαχρονικό μήνυμα των ελεύθερων πολιορκημένων»

Πραγματείες Μαθητών Λυκείου Ι. Π. Μεσολογγίου: «Το διαχρονικό μήνυμα των ελεύθερων πολιορκημένων»


Επιμέλεια : Λαοκράτης Βάσσης ,Παναγιώτης Μανιώτης
Εκδόσεις :  « Εντελέχεια » , Αθήνα 2011 , σελ.134


Γράφει ο Πάνος Πουλής
Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Θράκης

Μια αξιόλογη μελέτη καρπός του πανελλαδικού προγράμματος  , Νέοι και Ιστορία, των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΙΤΟΝΑ με τίτλο : «Το Διαχρονικό Μήνυμα των Ελεύθερων Πολιορκημένων» ,είδε το φως της δημοσιότητας από τις εκδόσεις Εντελέχεια .
Αξιέπαινη ερευνητική εργασία την οποίαν ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας οι μαθητές Λυκείου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου που συμμετείχαν στο διαγωνισμό του προγράμματος των παραπάνω Εκπαιδευτηρίων . Οι μαθητές περιέγραψαν με ακρίβεια , σοβαρότητα ,υπευθυνότητα και σεβασμό τις ιστορικές στιγμές του τόπου τους , το ξεχασμένο Μεσολόγγι, το οποίο η ελληνική πολιτεία λησμόνησε , χωρίς να εκπληρώνει τον οφειλόμενο προς αυτό χρέος της.
Είναι κοινός τόπος ότι , η σημερινή γενιά αντιλαμβάνεται ,παλεύει , αγωνιά και αναδεικνύει τα γεγονότα και επαναφέρει στις μνήμες την ξεχασμένη ιστορία  των γενέθλιων τόπων τους.



Οι μαθητές Λυκείου του Μεσολογγίου  θυμούνται, ανακαλύπτουν και  αναζωογονούν τις μνήμες τους , ερευνούν τα γεγονότα της εποχής των πολιορκημένων Μεσολογγιτών, το παγκόσμιο σύμβολο  ελευθερίας .
Ο Τόμος αυτός, μικρού σχήματος, περιλαμβάνει τρία Μέρη χωρισμένα σε ενότητες που απαριθμούν ιστορικά γεγονότα και μαρτυρίες ,καθώς και βραβευθείσες και διακριθείσες γραμματείες μαθητών λυκείου. Ενδιαφέρον προκαλεί το προλογικό σημείωμα  του  ιδρυτή των εν λόγω Εκπαιδευτηρίων ,  στο οποίο τονίζεται ότι ,«οι μαθητές κατέθεσαν ένα πλούτο απόψεων για το « Διαχρονικό Μήνυμα των Ελεύθερων Πολιορκημένων» μήνυμα για τους δύσκολους και δίσεκτους καιρούς για το λαό μας και την πατρίδα μας ».
Η καλαισθησία του βιβλίου με την αποτύπωση στο εξώφυλλο του πίνακα του Ευγένιου Ντελακρουά , 1826 , « Η ελευθερία οδηγεί τον λαό », «Η Ελλάδα ξεψυχά στα ερείπια του Μεσολογγίου» , μας εντυπωσιάζει .
Συγχαρητήρια σε όσους συνετέλεσαν στην έκδοση αυτού του βιβλίου.

πηγή : Messolonghi News

 
*/*Ευχαριστούμε που μας επισκεφθήκατε!*/*