"Τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι"

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Με δύο Χάλκινα μετάλλια και πολλές εμπειρίες επέστρεψε η αποστολή τουΝ.Ο.Μ από τον Βόλο

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

"Έτσι πολεμούσαμε" (Αφιέρωμα 28 Οκτωβρίου 1940)

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

«Ο Τόπος που Δακρύζουν οι Θεοί» Παρουσίαση ντοκυμεντέρ από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου


 
Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Μεσολογγίου θα παρουσιάσουν την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 7:30 μ. μ. στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο την ταινία της Ελένης Βλάσση :

«Ο Τόπος που Δακρύζουν οι Θεοί».

 Είναι ένα ντοκιμαντέρ για την Σπιναλόγκα – το νησί των καταραμένων αγγέλων, που θα συγκινήσει όλους,  όσους το παρακολουθήσουν.

  Η Ελένη Βλάσση, δημοσιογράφος, ζωγράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός ντοκιμαντέρ θα παραβρεθεί και θα συζητήσει με τους θεατές. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

20 Οκτωβρίου ξεκινά στη "Διέξοδο" το αφιέρωμα στον Ελληνικό Πολιτισμό

Με αφιέρωμα στον Ελληνικό Πολιτισμό ξεκινούν οι δράσεις της "Διεξόδου" την νέα φθινοπωρινή περιόδο
Η "Ελληνική Μυθολογία", είναι ο πρώτος κύκλος του προγράμματος που απευθύνεται σε μαθητές της 5ης και 6ης Δημοτικού
Η "Διέξοδος", στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος του "Ελεύθερου Παιδικού Ινστιτούτου", το οποίο με υπευθυνότητα έχει σχεδιάσει η επιστημονική της ομάδα, ξεκινά στις 20 Οκτωβρίου 2012 τον πρώτο κύκλο της θεματολογίας του για τον "Ελληνικό Πόλιτισμό" που αφορά την "Ελληνική Μυθολογία".
Ο κάθε κύκλος θα έχει διάρκεια 6 ωρών και θα υλοποιείται, ανάλογα με τον επιστημονικό του προσανατολισμό, από 2 έως 4 εμψυχωτές.
Οι επόμενες, μετά την μυθολογία, ενότητες αφορούν την :
Ελληνική Γλώσσα,
Ελληνική Ποίηση και Λογοτεχνία,
Ελληνική Τέχνη και
Ελληνική (Μεσογειακή) Διατροφή.
- Οι θεματικές αυτές ενότητες θα υλοποιηθούν ανά μήνα, σε συναντήσεις που θα γίνονται Σαββατοκύριακα στους χώρους του Ιστορικού Μουσείου της «Διεξόδου» στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.
Παράλληλα με τις συναντήσεις αυτές, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται προβολές, επισκέψεις και ειδικές ξεναγήσεις σε χώρους που σχετίζονται με την θεματολογία του προγράμματος, εκδρομές σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους καθώς και τελετή λήξης.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ιδιότυπο παιδικό πανεπιστήμιο με έμπειρους εμψυχωτές, που θα προσφέρουν στα παιδιά της 5ης και 6ης Δημοτικού την χαρά και την απόλαυση της γνώσης, μακράν της οποιασδήποτε σχολικής παρέμβασης και πέραν των συνήθων σχολικών δεδομένων.
Παίζοντας και διασκεδάζοντας, τα παιδιά θα ταξιδέψουν στο παρελθόν της πατρίδας μας κάνοντας διαδρομές χιλιάδων χρόνων πριν. Θα αγκαλιάσουν τις λέξεις και θα παρακολουθήσουν την εξέλιξη της γλώσσας, θα μάθουν την προέλευση των ονομάτων τους, θα γνωρίσουν τους τοπικούς μύθους του Μελέαγρου μέσα στο ίδιο τους το «σπίτι», θα πληροφορηθούν για την πορεία και την εξέλιξη του πνεύματος των μεγάλων φιλοσόφων, θα έλθουν σε επαφή με τα δημιουργήματα της ελληνικής τέχνης και τέλος θα εξοικειωθούν με τη γαστρονομική κουλτούρα της Ελλάδας και τα τοπικά προϊόντα της περιοχής μας.
Πληροφορίες καθημερινά στα τηλέφωνα 26310 51260 και 6976 643610 και δηλώσεις συμμετοχής στη Γραμματεία του Μουσείου κάθε Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι.


 

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Τα νέα του πνευματικού κέντρου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 7:30 μ. μ. θα πραγματοποιηθεί στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο η παρουσίαση του βιβλίου «KALYDON IN AITOLIA» των Soren Dietz, Διευθυντή ανασκαφών της Αρχαίας Καλυδώνας και Μαρίας Σταυροπούλου – Γάτση, Επίτιμης Διευθύντριας Αρχαιοτήτων τουΥΠ. ΠΟ. Τ. 
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:
·        Rune Frederiksen, Διευθυντής του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα
·        Λάζαρος Κολώνας, Δρ. Αρχαιολογίας, Επίτιμος Γεν. Διευθυντής Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ. ΠΟ. Τ.
·        Ολυμπία Βικάτου, Δρ. Αρχαολογίας, Διευθύντρια ΛΣΤ΄ ΕΠΚΑ
καθώς και οι συγγραφείς – επιμελητές της έκδοσης.
Την εκδήλωση οργανώνουν το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και η ΛΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Είσοδος Ελεύθερη.
 
 Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Μεσολογγίου θα παρουσιάσουν την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 7:30 μ.μ. στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο την ταινία της Ελένης Βλάσση «Ο Τόπος που Δακρύζουν οι Θεοί».
 Είναι ένα ντοκιμαντέρ για την Σπιναλόγκα – το νησί των καταραμένων αγγέλων, που θα συγκινήσει όλους,  όσους το παρακολουθήσουν.
  Η Ελένη Βλάσση, δημοσιογράφος, ζωγράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός ντοκιμαντέρ θα παραβρεθεί και θα συζητήσει με τους θεατές. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

ΔΩΡΕΑ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ




  Δύο μεγάλα και αξιόλογα έργα ζωγραφικής δώρισε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ο γνωστός Μεσολογγίτης ζωγράφος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Γιώργος Τσάτσος, που υπηρετεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως Καθηγητής Καλών Τεχνών.

  Πρόκειται για λάδι σε μουσαμά με θέματα Μεσολογγίτικα διαστάσεων 2,00μ.Χ2,50 μ. τα οποία τοποθετήθηκαν στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο. Το ένα έχει θέμα τις λαγκόνες, πουλιά της λιμνοθάλασσας και το άλλο «Ψαρεύοντας στην ιστορία της Κλείσοβας».

  Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πνευματικού Κέντρου και ο Πρόεδρός του Αριστείδης Καβάγιας ευχαρίστησαν θερμά τον ζωγράφο Γιώργο Τσάτσο για την σημαντική και αξιόλογη δωρεά του.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ


  Στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης (Δημοτική Πινακοθήκη) του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία Μάρκου Μπότσαρη, ένα χώρο ιστορικής μνήμης και διαπαιδαγώγησης καλλιτεχνικής, συνεχίζεται με επιτυχία  για δεύτερη σχολική χρονιά το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΙΝΕΛΑ» για  τους μαθητές των Ε΄ και  ΣΤ΄ τάξεων των Δημοτικών Σχολείων.

 Το πρόγραμμα συντελεί στη γνωριμία και στην επικοινωνία του χθες με το σήμερα, ενώ τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την ιστορική κληρονομιά του παρελθόντος και διδάσκονται την τοπική μας ιστορία.

  Στους μαθητές μοιράζεται βιβλιοτετράδιο με την ιστορία της πόλης και των εκθεμάτων του Μουσείου,  εφημεριδούλα του Μουσείου με πλούσια λαογραφική και ιστορική ύλη και άφθονο ιστορικό υλικό στους δασκάλους και τις δασκάλες.

  Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ι. Π.  Μεσολογγίου, ενώ το επιμελείται και το παρουσιάζει εθελοντικά η εκπαιδευτικός κ. Φωτεινή Τσιτσώνη-Καβάγια.

  Ετοιμάζεται και δεύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου, το οποίο σύντομα θα σας παρουσιάσουμε.



Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Ο Ήρωας Δασκαλογιάννης(ντοκυμαντέρ - αφιέρωμα)


"Μολών Λαβέ" εφώναξε ο Δάσκαλος ο Γιάννης

στ' αποσταλμένους του Ραγιά απ' τση Σούδας το λιμάνι.

"Ελευθεριά ή θάνατος" λεν και τα παλικάρια

και κάνανε επανάσταση σαν άγρια λιοντάρια.

Οι βρύσες γύρω τρίγυρα μαυρίζουν σαν τα δάση

Απο τρεις τόπους ξεκινούν εις τα Σφακιά να πάσι.

Αρχίζει ο πρώτος πόλεμος εις το Βελι τση Κράπης

πέφτουσι Τούρκοι αρίθμητοι κι ο μέγας Τζιρατζάπης.

Πέφτουν και δέκα Σφακιανοί περίσσια λαβωμένοι,

Μα από τσι Τούρκους πούναι εκειά κιανείς δεν απομένει….




Δασκαλογιάννης - Η ταινία
Στο ρόλο του Δασκαλογιάννη ο Νίκος Βασταρδής.
Αποσπάσματα από το λαϊκό ποίημα που έγραψε ο Μπατζελιός για το Δασκαλογιάννη, μελοποίησε ο Γιάννης Μαρκόπουλος.

Ο ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ, δηλαδή ο Ιωάννης Δάσκαλος, ήταν μια από τις πλέον ηρωικές μορφές των αγώνων των Ελλήνων κατά των Τούρκων κατακτητών. Και ίσως ο καθαρότερος από όλους. Δεν είχε υπηρετήσει ποτέ στις αυλές των πασάδων, όπως άλλοι πρωτοκαπετάνιοι του 1821, ούτε στρατεύθηκε σαν αρματολός. Ο Κωστής Παλαμάς τον αποκαλεί «κορυφή της κρητικής θυσίας», αλλά το ήθος, η καρτερία, η αυτοθυσία τον ανεβάζουν ψηλά στην κορυφή των αγώνων του Γένους. Ήταν υπερήφανος, ονειροπόλος, γενναίος, πλούσιος και τολμηρός. Αλλά και εύπιστος! Δεν ανήκε στο είδος των ανθρώπων του πολέμου. Δεν περιεφέρετο σαν «χαΐνης», πάει να πει αντάρτης, στα βουνά, όπως οι σύντροφοί του στην επανάσταση του 1770. Ήταν ναυτικός, με δικά του καράβια και ταξίδευε από τη Μασσαλία ως τα λιμάνια του Εύξεινου και από το βάθος του Αδρία, την Τεργέστη, ως τα αφρικανικά λιμάνια, την Αλεξάνδρεια και την Μπιγκάζα. Είχε, μαζί με τ' αδέρφια του, ναυτικά «πρακτορεία» στα κυριότερα λιμάνια και σε πολλά ελεύθερα ελληνικά νησιά, όπως στα Κύθηρα. Έμπορος, ταξιδευτής με πείρα του κόσμου και γνωριμίες με πρίγκιπες, μητροπολίτες, πρόκριτους και διπλωμάτες ξένων χωρών. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι συμπατριώτες του, οι Σφακιανοί, σε αντίθεση με τους άλλους Κρητικούς που απεχθάνονταν τότε τη θάλασσα, είχαν δεκάδες καράβια στη Μεσόγειο, με βάση τον όρμο Λουτρό στο Λιβυκό, δυτικά της Χώρας Σφακίων, στα ίχνη του αρχαίου «διλίμενου» Φοίνικα. Αλλά ήταν ο μόνος Σφακιανός της εποχής που τολμούσε να κυκλοφορήσει στην επαρχία με ευρωπαϊκά ρούχα, χωρίς να τον αποκαλούν ψαλιδόκωλο!

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Μνήμες από την Μικρά Ασία: «Η Σμύρνη των Ελλήνων» ,από την Βυρωνική Εταιρεία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 
 Η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου,
 υπό την Αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου της Ιερής Πόλης, διοργανώνει εκδήλωση με Ομιλία, Μουσική Παράσταση και Έκθεση αφιερωμένη στα 90Χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή .
Μνήμες από την Μικρά Ασία: «Η Σμύρνη των Ελλήνων»
 
Σάββατο 20Οκτωβρίου 2012, ώρα 7:00 το βράδυ
•Ομιλία από τον Πρόεδρο της Ενώσεως Σμυρναίων κ. Ευάγγελο Τσίρκα Αντιστράτηγο ε.α – Επίτιμο Διοικητή Γ΄ Σ.Σ.,
με θέμα: « Η Γενοκτονία των Χριστιανικών Πληθυσμών της Μικράς Ασίας από τους Νεότουρκους και Κεμαλιστές»
•Μουσική Παράσταση « Η Σμύρνη κι η Σμυρνιά», από το Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου
Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012,ώρα 11:00 το πρωί
•Εγκαίνια Έκθεσης :«Η Σμύρνη των Ελλήνων»
Στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου
 
Εφέτος συμπληρώνονται 90 χρόνια από την αποφράδα ημέρα της καταστροφής της Σμύρνης το1922. Σε ανάμνηση της ωραίας Σμύρνης του Παρισιού της Μικράς Ασίας, όπως την χαρακτήριζαν οι επισκέπτες της, και για διατήρηση της ιστορικής, κοινωνικής και θρησκευτικής μνήμης μας και ως ελάχιστος φόρος τιμής προς τις δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων, οι οποίοι έμειναν εκεί νεκροί από τα στίφη του Μουσταφά Κεμάλ, που κατά την προσφιλή συνήθειά τους δεν άφησαν τίποτε όρθιο, η Ένωσης Σμυρναίωναποφάσισε να οργανώσει έκθεση φωτογραφικών πειστηρίων, με θέμα σκηνές και εικόνες ζωής από την Σμύρνη των Ελλήνων με την συνεργασία του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Ελλάδος.
 
Το υλικό που παρουσιάζεται στο κτήριο της Παλαιάς Βουλής που στεγάζεται το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, προέρχεται από τις συλλογές της Ενώσεως Σμυρναίων, και περιλαμβάνει βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, φωτογραφίες, πορτρέτα και άλλα κειμήλια, που διασώθηκαν από τις φλόγες και την καταστροφή της Σμύρνης το 1922.
 
Με την έκθεση επιδιώκεται να παρουσιαστούν στο κοινό, όψεις της ελληνικής Σμύρνης, κυρίως κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα,έως το 1922. Μέσα από τα εκθέματα καταδεικνύονται οι υψηλότατες επιδόσεις των Ελλήνων της Σμύρνης στις επιστήμες, την παιδεία, τα γράμματα, τις τέχνες, την οικονομία, το εμπόριο, τον αθλητισμό, την κοινωνική πρόνοια και σε όλες γενικά τις δραστηριότητες που δίνουν το στίγμα μιας φιλοπρόοδης, ανεπτυγμένης και με ισχυρά εθνικά και πνευματικά ερείσματα κοινωνίας.
Τα ψήγματα αυτού του λαμπρού πολιτισμού που προβάλλονται στην έκθεση, προσφέρονται για μια γνωριμία με τη Μητρόπολη του Μικρασιατικού Ελληνισμού και για ένα βαθύτερο στοχασμό πάνω στο ιστορικό γίγνεσθαι.
Μετά από αίτημα της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Σμυρναίων, αποφάσισε να συνεργασθεί μαζί της και να μεταφερθεί η έκθεση στο Μεσολόγγι η οποία και θα παραμείνει έως τις 20 Νοεμβρίου. Θα περιμένουμε όλους και όλες σας με μεγάλη χαρά για να συμμετάσχετε και εσείς σε αυτή την σημαντική ιστορική επέτειο.
 
Για την Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου
 
Το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
 
 
 
 

 
*/*Ευχαριστούμε που μας επισκεφθήκατε!*/*