"Τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι"

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Μια βραδιά "από καρδιάς...για την Ακακία Κορδόση"

- Τιμητική εκδήλωση από την κινηματογραφική λέσχη για την καταξιωμένη συγγραφέα που αποτέλεσε και ιδρυτικό μέλος της








Η κινηματογραφική λέσχη Μεσολογγίου και η θεατρική ομάδα «ΠΡΟΒΑ» του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Μεσολογγίου οργανώνουν το Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2010 στις 8 το βράδυ, στο Τρικούπειο πολιτιστικό κέντρο, μια βραδιά αφιερωμένη στο καινούργιο βιβλίο της Ακακίας Κορδόση «Απ΄ το ροζ ως το κόκκινο».

Βασική ομιλήτρια θα είναι η συγγραφέας Ελένη Πριοβόλου. Θα συνοδεύσει στο πιάνο ο μουσικός Σπ. Χολέβας, ενώ θεατρική απόδοση θα κάνουν μέλη της θεατρικής ομάδας.

Ακακία Κορδόση «Απ’ το ροζ ως το κόκκινο»

Πάντα στο μαγικό, συνειρμικό ύφος των Νοερών καλοκαιριών, το καινούργιο βιβλίο Απ’ το ροζ ως το κόκκινο της βραβευμένης με το Μέγα Βραβείο Λογοτεχνίας της Γαλλικής Ακαδημίας συγγραφέως Ακακίας Κορδόση αφηγείται την πορεία ενός άνισου και ανισόβαρου έρωτα, απ’ το παν ως το τίποτε. Περιγράφει –με λεπτομέρειες ψυχαναλυτή– τα παθήματα μιας ψυχής «άγραφης» κι απλής, μέσα σ’ έναν άγνωστο γι’ αυτήν κόσμο, όπου δεν βρίσκει πού ν’ ακουμπήσει. Όμως, μέσα απ’ αυτό το ερωτικό κι αισθηματικό –φαινομενικό– αδιέξοδο, η συγγραφέας, με μεγάλη τέχνη, οδηγεί τον αναγνώστη σ’ ένα ξέφωτο, απ’ όπου μπορεί να θαυμάσει τη δύναμη του ανθρώπου. Γιατί, τελικά, το βιβλίο αυτό δεν είναι παρά ένας ύμνος στη ζωή και στον άνθρωπο.



Η Ακακία Κορδόση γεννήθηκε στο Μεσολόγγι. Σπούδασε Κλασσική Γαλλική Φιλολογία στην Ελλάδα και Μοντέρνα Φιλολογία στη Γαλλία. Υπηρέτησε στην Υπηρεσία Τύπου της Γαλλικής Πρεσβείας και στη Μέση Εκπαίδευση ως καθηγήτρια. Έχει γράψει μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, δοκίμια και μελέτες.







Το 1979 βραβεύτηκε απ’ την Ακαδημία Αθηνών για γλωσσική μελέτη της και το 1991 της απονεμήθηκε από την Ακαδημία της Γαλλίας το Μέγα Βραβείο των Γαλλικών Γραμμάτων –τιμή που έγινε για πρώτη φορά σε Έλληνα συγγραφέα– για τη συλλογή διηγημάτων της με τον τίτλο Δεκατρείς φωνές της σιωπής, που είχε κυκλοφορήσει με μεγάλη επιτυχία και στη Γαλλία.



Η Ακακία Κορδόση έχει μεταφράσει για γνωστούς εκδοτικούς οίκους κλασσικά έργα Γάλλων συγγραφέων, καθώς και την Ιστορία της πολιορκίας του Μεσολογγίου, του Αύγουστου Φάμπρ. Έχει δημοσιεύσει πλήθος χρονογραφήματα και άρθρα σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά και έχει κάνει πολλές εκπομπές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.



Είναι επίτιμο μέλος της Κινηματογραφικής Λέσχης Μεσολογγίου και μόνιμο μέλος του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Μεσολογγίου.



Είναι μέλος του Διεθνούς Κολεγίου Μεταφραστών Λογοτεχνίας, του Διεθνούς Οργανισμού Θεατρικής Έρευνας και του Πανελλήνιου Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.

Το 2003 εξελέγη ομόφωνα για το σύνολο του έργου της επίτιμη διδάκτωρ της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών



πηγή εφημερίδα Αιχμή

 
*/*Ευχαριστούμε που μας επισκεφθήκατε!*/*