"Τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι"

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Σύλλογος φίλοι της μουσικής Διονύσιος Σολωμός "2011"

Τώρα
Τότε


Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής «Δ. Σολωμός» ιδρύθηκε στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου στις 11.11.1993 με την υπ.αρ. 35/1993 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Μεσολογγίου.
Σκοπός του Συλλόγου είναι η με οποιονδήποτε τρόπο που προβλέπεται από το Νόμο και την Ηθική, αφιλοκερδής διδασκαλία και διάδοση της Μουσικής Τέχνης σε όλες αυτής τις εφαρμογές και η συγκρότηση Μουσικού Σώματος.

Η Φιλαρμονική του Συλλόγου συγκροτήθηκε το 1994 αποτελούμενη από μαθητές του δημοτικού και γυμνασίου, πλαισιωμένους από μικρή ομάδα παλαίμαχων μουσικών που βοήθησαν τη Μπάντα στα πρώτα βήματά της. Πρώτος αρχιμουσικός της ήταν ο αείμνηστος Λ. Μπούας.
Η πρώτη εμφάνιση της Φιλαρμονικής έγινε στην επέτειο για την ηρωική Έξοδο της πόλης, τον Απρίλιο του 1995. Σε αυτή την εμφάνιση η Μπάντα παρουσίασε ένα αξιοπρεπές σύνολο 35 μουσικών με αρχιμουσικό τον Γερ. Κουτσαγγέλη.
Έκτοτε το Μουσικό σώμα του Συλλόγου επέδειξε πλούσια δράση συμμετέχοντας σε όλες τις εκδηλώσεις ιστορικού, θρησκευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, τόσο εντός όσο και εκτός Μεσολογγίου.
Με την πάροδο του χρόνου η Φιλαρμονική διογκώθηκε αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα το επίπεδο της μουσικής της απόδοσης. Πέρα από τα υψηλά κριτήρια μουσικής ποιότητας όμως, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην εμφάνιση του συνόλου, την πειθαρχία και την σοβαρότητα που πρέπει να διακρίνει τους μουσικούς εν ώρα υπηρεσίας.
Αυτά ήταν και τα στοιχεία που την έκαναν από πολύ νωρίς ιδιαίτερα αγαπητή στους συμπολίτες μας και την ανέδειξαν ως στολίδι της πόλης του Μεσολογγίου.
Σύντομα το μουσικό Σώμα ξεπέρασε τους 100 εκτελεστές, δημιουργώντας ταυτόχρονα μπαντίνα, χορωδία και ορχήστρα ελαφράς μουσικής.
Μετά από σχεδόν 5 έτη λειτουργίας, ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής «Δ. Σολωμός» αναδείχτηκε σε κορυφαίο φορέα πολιτισμού τόσο του Μεσολογγίου, όσο και της ευρύτερης περιοχής.
Σ’ αυτό το διάστημα έλαβε μέρος σε όλες τις εκδηλώσεις παντοειδούς χαρακτήρα στο Μεσολόγγι, στα παρακείμενα χωριά και κωμοπόλεις, αλλά και στην Αθήνα σε συνεργασία με τον εν Αθήναις Σύλλογο Ρουμελιωτών.
Σήμερα οι πρώτοι του μαθητές  - ενήλικες πλέον, επιχειρηματίες και ενεργά μέλη της κοινωνίας του Μεσολογγίου – αναλαμβάνουν τα ηνία του Συλλόγου οδηγώντας τον σε νέα ακμή. Η Μπάντα του Συλλόγου θα εμφανιστεί και πάλι στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, καθώς και στις εκδηλώσεις μνήμης της Εξόδου των Μεσολογγιτών, παρουσιάζοντας ένα αξιοπρεπές σύνολο 45 μουσικών, με ανανεωμένες στολές και νέα εμφάνιση, σηματοδοτώντας έτσι μια νέα περίοδο προόδου.
Ήδη στο φυτώριο της Φιλαρμονικής, 30 νέοι μουσικοί κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη μουσική κι εκπαιδεύονται ώστε να αποτελέσουν το νέο αίμα της Μπάντας.
Σε αυτή την προσπάθεια τόσο η Δημοτική αρχή, όσο και οι συμπολίτες μας πρέπει να φανούν αρωγοί και να συνδράμουν ώστε να αποκτήσει και πάλι η πόλης μας ένα μουσικό σύνολο που να της αξίζει και να την εκπροσωπεί επάξια.




Mέρες του 91΄. Τα µέλη του Διονυσίου Σολωµού και οι µουσικοί ετοιµάζονται πυρετωδώς να κάνουν την εµφάνισή τους στα πολιτιστικά δρώµενα της πόλης. Το 1995 η φιλαρµονική κάνει πρεµιέρα µε 36 µουσικούς και αµέσως κερδίζει τις εντυπώσεις και την εκτίµηση της τοπικής κοινωνίας. «Περνάει ο Σολωµός», έλεγε ο κόσµος µε παρρησία µόλις άκουγε την µπάντα και η φιλαρµονική αποτελούσε το καµάρι της πόλης και έναν άξιο πρεσβευτή εκτός Μεσολογγίου. Περίπου δέκα χρόνια µετά ο… Σολωµός διαλύεται. Διοικητικές ανακατατάξεις και προβλήµατα εντός του συλλόγου τον φέρνουν σε δύσκολη θέση. Αποφασίζεται να… «υιοθετηθεί» από τη νοµαρχία και να ονοµαστεί νοµαρχιακή φιλαρµονική ώστε να στηριχθεί. Αυτό αποδείχτηκε µπαρούφα και ο σύλλογος απαξιώνεται συνεχώς. Τα όργανα καταλήγουν σε κάποιες αποθήκες του δήµου και οι µουσικοί αποµονώνονται.
Υπήρχαν όµως κάποιοι που µέσα τους είχαν την φωτιά της ανασύνταξης και οραµατίζονταν η φιλαρµονική να αποκτήσει την χαµένη της αίγλη. Με απόφαση του Πρωτοδικείου ορίζεται προσωρινή διοίκηση αποτελούµενη από τους πρωτεργάτες Κ. Σιάµο, Γ. Κουτσαγγέλη, Κ. Τσακούµη κ.α. που πήραν ζεστά το θέµα. Αµέσως άρχισαν να διεκδικούν την περιουσία του συλλόγου. Όπως είπε στην πρόσφατη γενική συνέλευση ο Κ. Σιάµος αυτή απαρτιζόταν από 120 όργανα. Μετά από πολλές προσπάθειες και συνεχείς τρικλοποδιές που τους έβαζαν µέλη της προηγούµενης δηµοτικής αρχής κατόρθωσαν να πάρουν πίσω ελάχιστα και τα περισσότερα σε κακή κατάσταση; Τι έγιναν τα υπόλοιπα; Άγνωστο τι, αλλά ο σύλλογος αποφάσισε να ξεκινήσει δικαστικό αγώνα στρεφόµενος κατά της κας Μπόκαρη (είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στα διοικητικά την επίµαχη περίοδο) και παντός υπευθύνου και το δικαστήριο διεξάγεται τον Φλεβάρη.
Όπως είπε το προσωρινό µέλος κα Τσακούµη στην συνέλευση καθοριστική συνεισφορά στο να µπορέσει ο σύλλογος να αποδείξει τα περιουσιακά του στοιχεία είχε η κα Ελ. Ζαβιτσανάκη, πρόεδρος της Βαλβείου βιβλιοθήκης. Με την βοήθειά της τα βιβλία του συλλόγου ανασύρθηκαν από το παλιό κτίριο της Βαλβείου, όπου ήταν πεταµένα γεµάτα ποντίκια, σκόνες και ακαθαρσίες! Τα πήραν, τα καθάρισαν και βάσει αυτών σιγά - σιγά θα διεκδικήσουν στα δικαστήρια τα δικαίωµατά τους. 

Στις 25 Μαρτίου κοντά µας!
Η µεγάλη είδηση είναι πάντως πως σε λίγους µήνες ο Σολωµός επιστρέφει, αναστήθηκε, µπορεί να ισχυριστεί κάποιος. Το ενδιαφέρον αναζωπυρώνεται, οι µουσικοί που έχουν µπολιαστεί από παιδιά µε την φιλαρµονική παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Με προσωπικά έξοδα (στολές κ.λπ.) και υπό την καθοδήγηση του αρχιµουσικού Γ. Κουτσαγγέλη θα κάνουν την εµφάνισή τους στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου ενώ των Βαϊων το τµήµα θα είναι µεγαλύτερο και πιο οργανωµένο. Παράλληλα θα ενταθούν οι προσπάθειες για να αποκτήσει ο σύλλογος κάποια έσοδα µε την διοργάνωση εκδήλωσης κοπής πίτας, αφού µέχρι τώρα όλα τα έξοδα για δικαστήρια κ.λπ. καλύπτονταν από τις τσέπες δύο – τριών ανθρώπων.
Το Μεσολόγγι θα µπορεί να καµαρώνει ξανά. Οι µουσικοί µε τις λαµπερές κόκκινες στολές θα είναι ξανά στις επάλξεις, δριµύτεροι. Μένουν ακόµη πολλά να γίνουν, όµως όταν υπάρχει η διάθεση και το µεράκι τα πάντα είναι δυνατά…




 
*/*Ευχαριστούμε που μας επισκεφθήκατε!*/*