"Τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι"

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Η σημαία της φρουράς του Μεσολογγίου






Γαλλικό Φιλελληνικό πιάτο τύπου Montereau "Οι γυναίκες του Μεσολογγίου στην μάχη", περίπου 1840 Φιλελληνικο πιάτο απο το εργοστάσιο του Montereau με θέμα "Les Femmes de Missolonghi a la Breche"   


Κατά την επαναστατική περίοδο (1821-1830) σε πολλές χώρες της Ευρώπης είχαν ιδρυθεί φιλανθρωπικές εταιρίες τα γνωστά φιλελληνικά κομιτάτα.Σκοπός τους ήταν η με κάθε τρόπο ενίσχυση των μαχόμενων Ελλήνων για την αποτίναξη του βαρβαρικού ζυγού.Η αμείωτη καρτερία και ο άφθαστος ηρωισμός των μαχητών προκάλεσαν τον συγκλονισμό της οικουμένης.
Κορύφωμα υπήρξε η πολύμηνη αντοχή και η ανυποχώρητη άμυνα του Μεσολογγίου στις αλλεπάλληλες επιδρομές του Κιουταχή και του Ιμπραήμ πασά.

Την εποχή εκείνη το φιλελληνικό κομιτάτο της Μασσαλίας εκτός των άλλων έστειλε στους ηρωικούς προμάχους του χωματένιου φράχτη στους ελεύθερους πολιορκημένους μια χρυσοκέντητη σημαία δείγμα του μεγάλου θαυμασμού.Η σημαία έφθασε μετά την περιλάλητη έξοδο και με το συνοδευτικό γράμμα παραδόθηκε στο Κουντουργωτέϊκο σπίτι «ίνα δοθεί όπου ανήκει».
Τούτο φανερώνει η παρακάτω είδηση που είναι δημοσιευμένη (εκείνη την εποχή)στην εφημερίδα της Ύδρας «ο φίλος του Νόμου (Φ235/16-8-1826).
«Το παρελθόν Σάββατον 14 Ενεστώτος ευωδόθει ενταύθα ευρωπαϊκόν πλοίον επιφέρων τροφός και διάφορα άλλα πράγματα.
Έφερεν και μιαν πλούσιαν σημαίαν δώρον των φιλελλήνων της Γαλλίας εις την ένδοξον φρουράν του Μεσολογγίου και εν πολύτιμον ξίφος δια τον συνταγματάρχην κύριον Φαβιέρον.Η σημαία είναι ίδιον αφιέρωμα των εν Μασσαλία φιλελλήνων.Είναι εννεάγραμμος κατά την θαλασσίνην πολεμικήν σημαίαν , έχει δε εν τω μέσω χρυσούφαντον σταυρόν και την εξής επιγραφήν.
«Το Ελληνικόν Κομιτάτον των Μασσαλιώτων εις τους ήρωας του Μεσολογγίου»
Οι επιφέροντες αυτήν φιλέλληνες την απέθεσαν εις την οικίαν του πρώην προέδρου του εκτελεστικού Γ.Κουντουργιώτη ίνα εντεύθεν δοθεί όπου ανήκει».
Οι ακόλουθες ειδήσεις έχουν δημοσιευτεί στη γαλλική εφημερίδα (MESSAGER DE MARSEILLE» της 1-9-1826 και ακολουθούν σε μετάφραση.Οι ειδήσεις αυτές εκτός από την λεπτομερή περιγραφή της σημαίας και τις συγκινητικές εκδηλώσεις των Μασσαλιωτών ξεκαθαρίζουν και το διαφιλονικούμενο σημείο που αφορά τον παραλήπτη, εφόσον το κομιτάτο ονοματίζει το Νότη Μπότσαρη με επίσημη τελετή.
Η σημαία έχει λευκές και γαλάζιες λωρίδες που είναι τα εθνικά χρώματα της Ελλάδος.Στο κέντρο έχει ένα μεγάλο σταυρό.Στο άνω μέρος σε μια φαρδιά λωρίδα αναγράφεται με κεφαλαία ελληνικά χρυσά γράμματα «Εις τους ήρωας του Μεσολογγίου το Ελληνικόν Κομιτάτο των Μασσαλιωτών».
Η σημαία στολισμένη με κρόσσια και φούντες κρέμεται με ένα γαλάζιο κορδόνι από ένα επίχρυσο κοντάρι το οποίο επιστρέφεται από ένα μεγάλο σταυρό στο κέντρο μιας σφαίρας.Στο κόμβο της ανάρτησης είναι δεμένη μια λευκή μεταξωτή κορδέλα κοσμημένη με φύλλα δρυός και ελιάς κεντημένα με χρυσό και ουρανί μετάξι.
Το κέντημα αυτό είχε γίνει από τις χρυσοχέρες δέσποινες της Μασσαλίας με μια άφθαστη και σπάνια τελειότητα.Η αυτοσχεδιαζόμενη αυτή σημαία είχε προκαλέσει θαυμασμό των κατοίκων της Μασσαλίας οι οποίοι κατά πυκνές ομάδες πήγαιναν να θαυμάσουν το έκθεμα που έμεινε μόνο το βράδυ του Σαββάτου 5 Αυγούστου.Την επομένη, Κυριακή,μεταφέρθηκε στην ελληνική εκκλησία της πόλεως όπου μετά  τη λειτουργία ευλογήθηκε ενώπιον των μελών του κομιτάτου , ο αντιπρόεδρος παρέδωσε τη σημαία στον κο Μολιέρο με το γράμμα και οι φιλέλληνες ξαναγύρισαν στο πλοίο Επαμεινώνδας που απέπλευσε το πρωί της επομένης».
Μετάφραση της επιστολής που συνόδευε τη σημαία:
«Το Ελληνικό κομιτάτο της Μασσαλίας προς τους ήρωες του Μεσολογγίου»
«Απόγονοι του Μιλτιάδη και του Αριστείδη πολύ έχετε υποφέρει.Δεν εφοβηθήκατε να εκθέτετε καθημερινά τη ζωή σας στους αγώνες. Ο,τι πιο ιερό είχατε το εθυσιάσετε για την πίστη και για την πατρίδα.Η ηρωική αφοσίωση σας έδειξε στον κόσμο ότι ο πατριωτισμός είναι στις ψυχές των Ελλήνων και η ανεξάντλητη αξία σας έκλεισε τα στόματα των υποτιμητών , της πιο ιερής υπόθεσης , οι οποίοι ετόλμησαν να ισχυρίζονται ότι οι σημερινοί Έλληνες δεν διακρίνονται από γενναιόφρονα αισθήματα.Τα πολεμικά σας κατορθώματα στέκουν πιο ψηλά από τους επαίνους μας.Το ελληνικό κομιτάτο της Μασσαλίας που θέλει να σας δώσει δίκαιη και τρανή απόδειξη του θαυμασμού που του προκάλεσαν τα κατορθώματα σας με αγνή και ειλικρινή καρδιά σας προσφέρει μια εθνική σημαία.Εύχεται δε ολόψυχα το άγιο και ένδοξο έμβλημα που φέρει αυτή η σημαία χαρίζει μέχρι το τέλος ανίκητες δυνάμεις στα ελληνικά χέρια να αγωνίζονται νικηφόρα για το θρίαμβο της θρησκείας και της ανεξαρτησίας της Ελλάδος».
Αυτές οι μαρτυρίες για την περιώνυμη σημαία του Φιλελληνικού Κομιτάτου των Μασσαλιωτών.

το άρθρο αποτελεί μέρος έρευνας του Κων/νου Λ.Βορνιωτάκη , Ταξίαρχος ΕΛ.ΑΣ.ε.α.

Ευχαριστούμε το Νικόλαο Νούλα για την έρευνα του και την βοήθεια που παρέχει ως μέλος της συντακτικής ομάδας του Βασιλαδιού..


Νεότερη ενημέρωση στον ακόλουθο σύνδεσμο -> http://vassiladi.blogspot.gr/2013/03/blog-post_28.html

 
*/*Ευχαριστούμε που μας επισκεφθήκατε!*/*