"Τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι"

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Ομιλία του οινοποιού κ. Βαγγέλη Γεροβασιλείου με θέμα "Η Ιστορία του Κρασιού" στη Διέξοδο.








"Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ" - ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Το Σάββατο 30 Απριλίου στις 8 το βράδυ στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης "Διέξοδος", και στα πλαίσια της συνεχιζόμενης 'εκθεσης "Άρτος, Οίνος, Έλαιον - Από την αρχαιότητα στο σήμερα", θα πραγματοποιηθεί ομιλία του οινοποιού κ. Βαγγέλη Γεροβασιλείου με θέμα "Η Ιστορία του Κρασιού".
Με τη βαθιά γνώση του γύρω απο το κρασί ο κ. Γεροβασιλείου θα μας διηγηθεί το ταξίδι του κρασιού από το αμπέλι στο μπουκάλι, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.
 ***
Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου είναι ο ιδρυτής και δημιουργός του ομώνυμου Μουσείου Οίνου που βρίσκεται μέσα στο ιδιόκτητο κτήμα του στην Επανομή Θεσσαλονίκης.
Οινοποιός ο ίδιος κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ομάδα των ανθρώπων του Ελληνικού κρασιού.
Γεννήθηκε το 1951 στην Επανομή από γεωργική και αμπελουργική οικογένεια. Φοίτησε στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ απ΄ όπου το 1975 πήρε το πτυχίο του γεωπόνου και συνέχισε σπουδές στο πανεπιστήμιο του Bordeaux αποφοιτώντας με  διπλώματα οινολογίας, δοκιμαστού κρασιών, αμπελουργίας και τεχνολογίας οινολογικών μηχανημάτων.
Το 1981 ξεκίνησε την αναβίωση του οικογενειακού του αμπελώνα φυτεύοντας την «μαλαγουζιά», μια ξεχασμένη ποικιλία που ευδοκιμούσε στο Νεοχώρι Μεσολογγίου απ΄όπου και την παρέλαβε. Η εμφιάλωσή της έδωσε στη συνέχεια το πολυβραβευμένο λευκό κρασί Γεροβασιλείου και έκτοτε διαδόθηκε η καλλιέργειά της σε όλο τον ελλαδικό χώρο.
Η προσφορά του Βαγγέλη Γεροβασιλείου δεν συνίσταται μόνο στην καλλιέργεια της «μαλαγουζιάς» αλλά και στην παραγωγή και οινοποίηση και άλλων γνωστών και άγνωστων ελληνικών κυρίως ποικιλιών που έχουν τύχει πολλών διεθνών βραβείων και διακρίσεων λόγω της υψηλής ποιότητας και της διαχρονικής τους συνέπειας καταγράφοντάς τα ανάμεσα στα 100 καλύτερα κρασιά διεθνώς, τον ίδιο δε μεταξύ των 6 καλύτερων οινοποιών του κόσμου.
Η σχέση του Γεροβασιλείου όμως δεν σταματά εδώ. Από το 1976 έχοντας σκοπό την ανάδειξη της αμπελουργικής κληρονομιάς ξεκίνησε να συλλέγει εργαλεία αμπελουργίας, οινοποίησης, εμφιάλωσης και βαρελοποιίας απ΄όλο τον κόσμο η συλλογή δε ανοιχτηριών από τον 18ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας αριθμεί περισσότερα από 2.600 κομμάτια και τον κατατάσσει σ΄έναν από τους μεγαλύτερους διεθνώς συλλέκτες του είδους.

 
*/*Ευχαριστούμε που μας επισκεφθήκατε!*/*